Overstappen energie – onafhankelijk overstappen van energieleverancier

Overstappen energie – onafhankelijk overstappen van energieleverancier

Energie vergelijken en vervolgens overstappen naar een nieuwe, vaak voordeligere, energieleverancier is een snel en eenvoudig proces dat u al gauw honderden euro’s per jaar oplevert. U kunt vergelijken op basis van uw postcode en energieverbruik, hierdoor is het vergelijkingsresultaat persoonlijk en kunt u een energieleverancier kiezen die het best bij u past. Het overstapproces bestaat uit 3 eenvoudige stappen:

  1. Maak een energievergelijking op basis van uw persoonlijke gegevens
  2. Kies een geschikte energieleverancier
  3. Vraag aan en bespaar

Energie-vergelijken.nl stuurt de aanvraaginformatie door naar de nieuwe energieleverancier. Waarna de nieuwe leverancier uw huidige energiecontract opzegt. Na het aanvragen duurt het ongeveer 5 – 7 weken totdat u energie heeft via de nieuwe leverancier en dus volop bespaart.

Stap-voor-stap vergelijken

Om het overstap- en vergelijkingsproces te vergemakkelijken staat hieronder een uitleg die u stap-voor-stap helpt bij het maken van de energievergelijking.

Stap 1: Maak een energievergelijking op basis van uw persoonlijke gegevens

Stap 1.1: Kies de basis van de vergelijking (voorschot of jaarverbruik)

Om de energiecontracten van de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken moet worden uitgegaan van uw persoonlijke situatie. Kies hiervoor eerst de basis van de vergelijking, u kunt hierbij kiezen uit:

  • Maandelijks voorschotbedrag: uw huidige maandelijkse kosten voor energie
  • Jaarverbruik: het huidige stroomverbruik in kWh en gasverbruik in m³

Stap 1.2: Postcode invoeren

De postcode is belangrijk om de regio te bepalen waar de leveranciers energie leveren. Daarnaast zijn er voor gas speciale regio toeslagen.

Stap 1.3: Type meter

Heeft u een dubbele of een enkele elektriciteitsmeter. Wanneer er sprake is van een enkele meter geldt voor elke afgenomen kWh één prijs.

Bij een dubbele meter geldt

dat er met een lager (nacht-, avond- of laag-) tarief gerekend wordt in bepaalde nacht- of avonduren en in het weekend. Bij dag-, piek- of normaaltarieven geldt juist het omgekeerde, dan is het kWh tarief duurder.

Stap 1.4: Invoeren jaarverbruik of maandelijks voorschotbedrag

De laatste stap in dit scherm is het invoeren van de jaarlijkse verbruiken. Voor gas wordt het verbruik uitgedrukt in m³ en voor stroom in kWh. Het is belangrijk deze hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk in te schatten om het resultatenoverzicht zo veel mogelijk overeen te laten komen met de uiteindelijke energierekening die u van de nieuwe energieleverancier ontvangt. De hoeveelheden kunt u bepalen op basis van vroegere jaarafrekeningen van uw huidige/oude energieleverancier. Heeft u uw jaarlijkse hoeveelheden niet bij de hand, dan kunt u ook een vergelijking maken op basis van het maandelijkse voorschotbedrag. Dit is het bedrag dat u momenteel voor energie betaalt.

Stap 2: Vergelijken

Nadat alle benodigde gegevens zijn ingevuld kan de energie vergelijking gemaakt worden. Door op de knop ‘bereken nu’ te drukken worden de voor u meest aantrekkelijke energiecontracten overzichtelijk weergegeven, met het voordeligste energieproduct bovenaan.

Filteropties (eventueel)

Via de filteropties kan het resultatenoverzicht verder worden aangepast naar uw persoonlijke wensen. We raden u aan hier gebruik van te maken! De filteropties zijn:

  • Looptijd van het contract: van direct opzegbaar naar 5-jarige contracten
  • Soort product: alleen gas of elektriciteit, of een combinatie van beide producten
  • Soort tarief: vast of variabel (vaste prijs of variabele prijs)
  • Soort elektriciteit: groen of grijs

Stap 3: Aanvragen

Zodra u het geschikte energieproduct heeft gevonden drukt u in het resultatenoverzicht bij dit product op ‘aanvragen’ om de overstap van energieleverancier te maken. U komt op een scherm waar u uw aanvraaggegevens in kunt vullen en de algemene voorwaarden kunt doornemen. Door op de knop ‘bevestigen’ te drukken wordt de aanvraag doorgestuurd naar de nieuwe energieleverancier.

Bevestiging per email en post

Na de aanvraag krijgt u direct een aanvraagbevestiging per email van energie-vergelijken.nl. Vanaf nu hoeft u in principe niets meer te doen, naast het controlen van de schriftelijke bevestiging, die maximaal 10 werkdagen na de aanvraag van de nieuwe energieleverancier ontvangt. Wij zorgen er samen met de nieuwe leverancier voor dat uw oude energiecontract wordt opgezegd.

Profiteer en bespaar!

Binnen 5 tot 7 weken bent u overgestapt en heeft u energie via de nieuwe energieleverancier. U profiteert direct en bespaart hiermee al snel honderden euro’s per jaar!