Energieprijzen 2012 – Informatie over de Energieprijzen 2012

Energieprijzen 2012 – Informatie over de Energieprijzen 2012

Helaas zijn de gemiddelde energieprijzen van 2012 weer gestegen ten opzichte van het vorige jaar. Bij variabele contracten worden de energieprijzen in 2012 twee keer gewijzigd. Wilt u daar in toekomst geen rekening meer mee hoeven houden, dan raden wij u aan over te stappen naar een 1-jarig contract met vaste tarieven.

Hoeveel zijn de energieprijzen in 2012 gestegen?

Vanaf 1 juli 2012 zijn de gasprijzen gestegen met zo’n 8 tot 10 procent. Als u een contract met variabele energieprijzen heeft, dan zult u dit prijsverschil terug zien in uw energierekening. Gemiddeld zal deze stijging zo’n 30 tot 60 Euro meer per jaar zijn. Iedereen met een contract met vaste energieprijzen zal geen verhoging in de energierekening merken.

Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500 kWh en 1800 m3 is de energierekening van 2012 met zo’n 115 tot 130 Euro gestegen op jaarbasis ten opzichte van 2011.

Waarom zijn de energieprijzen in 2012 gestegen?

Er zijn meerdere redenen waarom de energieprijzen van 2012 zijn gestegen. 1 van de voornaamste reden hiervoor is de stijging van de leveringskosten voor gas met 9 Euro. Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van olieprijzen en laten deze nou net in 2011 flink zijn gestegen. Omdat energie vooraf wordt ingekocht is deze stijging in energieprijzen pas merkbaar in de rekening van 2012. Verder zijn de netbeheerkosten ook verhoogd met 30 a 35 Euro op jaarbasis en is sinds 1 oktober 2012 de btw op energiegebruik verhoogd van 19% naar 21%. Deze stijging in btw komt per huishouden neer op een verhoging van ongeveer 35 Euro per jaar. Door de huidige bezuinigingsplannen zal de energiebelasting op 1 m3 aardgas omhoog gaan. Op dit moment is de prijs inclusief btw nog 19,8 ct/p m3 aardgas, maar dit zal per 1 januari 2013 met een nog onbekend percentage worden verhoogd.

Wat kan ik doen om de stijging van energieprijzen in 2012 te beperken?

Omdat er grote prijsverschillen zijn onder de energieleveranciers loont het om eens goed te kijken naar de kosten van uw huidige leverancier vergeleken met dat van de concurrent. Wellicht betaalt u op dit moment veel meer dan u zou doen bij een andere leverancier en kunt u makkelijk honderden euros per jaar besparen op de energierekening. Nog iets dat u kunt overwegen tijdens het vergelijken van energieprijzen in 2012 is of u een contract met vaste of variabele energietarieven wilt afsluiten. Bij contracten met vaste energieprijzen zult u minder last hebben van prijsstijgingen. Ten slotte moet u bepalen voor hoe lang u een contract wilt aangaan. Wij raden aan om een 1 jarig contract met vast tarief af te sluiten. Deze contracten zijn meestal het goedkoopst en op die manier kunt u elk jaar gebruik maken van de meeste recente overstap acties en bonussen. Vergelijk vandaag nog prijzen en voorkom een onnodige hoge energierekening.